måndag 26 oktober 2015

Tårtbotten "Lika delar"

Detta är världens enklaste tårtbottenrecept och det blir så gott, lätt att dela är den med.

Börja med att plocka fram 3 st lika stora glas.
Knäck det antal ägg du vill använda, enligt nedanstående tabell, i ett av glasen.
Sen häller du socker i exakt samma höjd som äggen i nästa glas och lika mycket mjöl+potatismjöl (2 delar mjöl och en del potatismjöl) i det sista glaset. (vill man ha chokladbotten byter man ut potatismjölet mot kakao)
Blanda ner bakpulver i mjölet enligt nedanstående tabell.

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg)

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvispen. Det ska bli vitt och fluffigt!
Vänd sen ner mjölblandningen försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugnen. Tid enligt tabellen nedan.

2 ägg- grädda ca 20 minuter
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40 minuter

Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.

Tag ut och låt svalna i formen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar