måndag 12 oktober 2015

Grekiskt Bröd

Jättegott bröd med knaprig skorpa och fluffigt inre.
   


2 brödlimpor
25 g Jäst
5 dl Ljummet vatten 37°
2 tsk Salt
1 msk Socker
50 g Smör (rumstemp)
1 dl Havregryn
720 g (ca 12 dl) Vetemjöl


Gör så här:
Lös jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt salt, socker, havregryn och mjöl.
Arbeta degen väl i en bunke eller i en hushållsmaskin. Blanda i det rumstempererade smöret, blanda väl. Degen ska vara lös och kletig men släppa från kanterna.
Täck bunken, gärna med plastfolie och ställ på en varm plats i köket. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Arbeta degen försiktigt och forma till två runda bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och täck över väl.
Låt bröden jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader. Picka med en gaffel runt bröden och grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de får färg, 5-10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter.
Låt bröden kallna på bakgaller utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar