Jag är inte så noga med mängderna, smaka av gräddmjölken efter tycke.
Potatis som skalats och skivats tunt (3-4 mm)
Grädde (minst ett paket (2.5 dl), det funkar bra med matlagningsgrädde)
Mjölk
Salt
Vitpeppar
Vitlök
Ev Lök (gullök eller schalottenlök)
Lite mald muskotnöt
Lägg den skivade (osköljda) potatisen i en gryta (gärna teflon), häll på grädden och fyll upp med mjölk så att det knappt täcker potatisen. Salta (ganska mycket, potatisen äter upp saltsmaken), peppra med vitpeppar och lite muskotnöt. Hacka vitlök och ev vanlig lök och lägg i. Rör runt och smaka av.
Koka sen upp och sänk värmen, håll ständig uppsikt och rör runt mycket, ända från botten. Mjölk/grädde bränner vid snabbt och gärna. Koka i ca 15-20 min eller tills gräddmjölken känns lagom tjock. Smaka gärna av lite då och då och justera.
Häll över i en gratängform och sätt in i ugnen på ca 225 grader. Låt det stå inne i ca 20-25 minuter, ta sen ut den och känn med sticka om den känns färdig, om inte så sätt in den igen en stund (tiden kan bli olika beroende av vilken typ av potatis man använder).
Gratinera med ost en liten stund om du gillar det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar