En otroligt god julkaka. Detta är i princip samma recept som min Vaniljkärlekskaka, jag har bara tillsatt lite saffran istället för vaniljpulver.
Socker ska stå med två gånger i kakreceptet, läs beskrivningen så förstår ni.
Ingredienser:
1 påse saffran (0,5 g)
2½ dl mjölk
1½ dl socker
125 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g smör
1-2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
3½ dl florsocker
Kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en liten långpanna (ca 25×30 cm). Blanda saffran, mjölk och socker i en liten kastrull. Koka upp blandningen och låt den svalna.
Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen, vispa väl. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner i smeten växelvis med saffransblandningen. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter, känn med en provsticka om den är klar (inget kladd på stickan).
Glasyren:
Smält smör i en kastrull. Rör ner vatten, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet på svag värme.
Bred försiktigt ut glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm, från mitten och ut mot sidorna, strö på kokosflingorna.
Låt stå och stelna och skär sen kakan i fyrkantiga bitar.
Åh, låter väldigt smarrigt!!
SvaraRadera