Skulle ni inte ha osaltat smör hemma går det faktiskt riktigt bra med normalsaltat också.
(Foto: Mattias Granlund)
För 10 personer
Ugnen: 200°C
Ingredienser:
Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
1 äggula
Fyllning:
En halv vaniljstång
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 msk honung
100 g osaltat smör
Mörk chokladtryffel:
100 g mörk choklad
150 g osaltat smör
Dekoration:
Sockerkulor eller dylikt
Gör så här:
Börja med mördegsbottnen:
Mixa mjöl, smör, socker och äggulan i en matberedare eller hacka för hand tills ingredienserna bildar en degboll.
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
Grädda bottnen ca 20 minuter.
Gör kolafyllningen:
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda fröna och stången med resten av ingredienserna, utom smöret, i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning på svag värme ca 25 minuter.
Fiska upp vaniljstången och släng den.
Tillsätt smöret. Låt kolan svalna något och häll den sedan i formen.
Ställ pajen kallt i kylen.
Gör tryffelsmeten:
Hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den i en kastrull på svag värme tillsammans med smöret.
Bred ut tryffelsmeten över kolapajen.
Förvara pajen kallt.
Hej! Jag har bloggtorka, så jag tänkte fråga om Du har några tips på vad man kan skriva om?
SvaraRaderaVad som helst som Du tycker är intressant! :)
Det du säger kommer jag garanterat att skriva om, jag blir bara glad för alla möjliga tips jag kan få :)
Kram Nella
Den verkar gudomligt god. Tack för att du lade ut receptet.
SvaraRaderaÅh vad gott det ser ut!
SvaraRaderaKom hit genom mer-trafik, tänkte passa på att tipsa om en annan bloggbesökssida. mina besökare har ökat med flera hundra om dagen.
http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=morriis
Ha en trevlig kväll!