200˚
50 g Jäst
5 dl Fingervarmt Vatten
3 msk Matolja
2 tsk Salt
(1½ dl Mörk Brödsirap)
1 dl Solrosfrön
1 dl Lingonsylt
6½ dl Grovt Rågmjöl
Ca 13–14 dl Vetemjöl Special
Granering: Grovt Rågmjöl
1. Smält jästen i vattnet.
2. Tillsätt matolja, salt, (ev sirap), solrosfrön och lingonsylt. Blanda väl.
3. Tillsätt rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Knåda degen blank och smidig. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
4. Ta upp och knåda smidig på nytt. Dela degen i 3 delar och forma släta limpor.
5. Rulla limporna i grovt rågmjöl. Låt jäsa under duk i ca 50 min.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200˚ i ca 35-40 min.
7. Låt bröden kallna på galler under duk. Går bra att frysa.
Åh det där lät jätte gott.. Det måste jag prova.. =)
SvaraRaderadig ska jag följa, alltid roligt med inspiration inom matväg! :)
SvaraRaderaär du utbildad inom området eller är det en hobbygrej? :)